Американски самолетоносач ще посети Южна Корея тази седмица за съвместни учения, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на официални представители на двете страни.

Това ще се случи за първи път от близо четири години.

Причината за посещението е, че съюзниците се стремят да разположат "стратегически активи" на САЩ, способни да носят ядрен заряд, с цел възпиране на Северна Корея.

Самолетоносачът "Роналд Рейгън" ще пристигне във военноморска база в южния пристанищен град Пусан в петък, информират от южнокорейските ВМС.

"Чрез провеждане на комбинирани учения военноморските сили на двете страни планират да засилят военната си готовност и да демонстрират твърдата решимост на съюза Южна Корея-САЩ за мир и стабилност на Корейския полуостров", се посочва в изявлението.

Северна Корея осъди предишните разполагания на американски военни части и съвместни учения като подготовка за война и доказателство за враждебната политика на Вашингтон и Сеул.

Това ще бъде първото посещение на американски самолетоносач в Южна Корея от 2018 г. насам, когато съюзниците намалиха много от съвместните си военни дейности заради дипломатическите усилия да се ангажират със Северна Корея.

САЩ респектират Северна Корея със самолетоносач в Японско море

САЩ респектират Северна Корея със самолетоносач в Японско море

Вашингтон се опасява, че Пхенян може да извърши подземен ядрен опит

Пандемията от COVID-19 допълнително ограничи военните упражнения до настоящата година, когато президентът на Южна Корея Юн Сук Йел поднови голяма част от съвместните учения и други прояви на военна мощ като предупреждение към Северна Корея, която по-рано тази година проведе рекорден брой изпитания на ракети.

През април "Роналд Рейгън" беше разположен във водите между Южна Корея и Япония за първи път от 2017 г., където проведе съвместни учения с японските сили. Този път превозвачът и неговата ударна група ще тренират с южнокорейските сили.

Миналата седмица САЩ и Южна Корея осъдиха ядрената доктрина на Северна Корея, разкрита този месец, като "ескалираща и дестабилизираща" и Вашингтон обеща да продължи да разполага свои стратегически активи за възпиране на Пхенян.

Американски самолетоносач с учения в Южнокитайско море

Американски самолетоносач с учения в Южнокитайско море

Водена от самолетоносача "Теодор Рузвелт", бойната ударна група навлезе в региона в събота

На 9 септември Северна Корея прие закон, потвърждаващ правото й да нанася превантивни удари с ядрени оръжия, за да се защити при установяване на предстояща атака от всякакъв вид, насочена срещу ръководството на Северна Корея и командването на нейните ядрени сили.

В последните месеци се засилват опасенията, че Северна Корея се готви да възобнови ядрените опити за първи път от 2017 г., след като исторически срещи на върха с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп и други световни лидери през 2018 г. не успяха да разубедят Ким от разработването на ядрени оръжия.

Сеул предупреждава: Режимът на КНДР няма да оцелее, ако използва ядрени оръжия

Сеул предупреждава: Режимът на КНДР няма да оцелее, ако използва ядрени оръжия

Ядрените и ракетните опити на Пхенян остават заплаха за сигурността на Корейския полуостров