Водената от Съединените щати военна коалиция срещу срещу групировката "Ислямска държава" заяви в понеделник, че се изтегля от Ирак и ще препозиционира сили през следващите няколко дни и седмици.

Ирак прекратява чуждестранното военно присъствие в страната си

Ирак прекратява чуждестранното военно присъствие в страната си

Решението бе прието на извънредно заседание на парламента

Това се казва в писмо до съответните власти, с което агенция "Ройтерс" разполага.

Автентичността на писмото, адресирано до обединените съвместни операции на иракското министерство на отбраната Багдад, е било потвърдено от иракски военен източник.

"Ние уважаваме вашето суверенно решение да поискате заминаването ни", се казва в съобщението.

Ирак ограничава движенията по земя и въздух на предвожданата от САЩ коалиция

Ирак ограничава движенията по земя и въздух на предвожданата от САЩ коалиция

Заради убийството на иранския генерал Касем Солеймани

Припомняме, че по-рано стана ясно, че иракските власти са започнали подготовката за извеждането на американските военнослужещи от страната. Това обяви пред журналисти Абдул-Карим Халаф, който е говорител на премиера на Ирак по въпросите на сигурността.

Той каза, че на международната коалиция, предвождана от САЩ, ще бъде разрешено да консултира, въоръжава и обучава иракски военнослужещи и силите за сигурност, но военнослужещите ще бъдат отстранени.

Халаф добави, че иракското правителство е ограничило движенията на чуждестранни сили по земя и въздух.

Процесът започна ден след като депутатите в парламента на Ирак приеха решение, изискващо от правителството да прекрати присъствието на чуждестранни войски в страната. Засега от иракското правителство не са съобщавали дали са одобрили решението на парламента.

САЩ и съюзниците им от Запада се намесиха в Ирак по искане на местното правителство през 2014 г., след възхода на джихадистите от ДАЕШ ("Ислямска държава"), само три години след прекратяването на американската окупация, която започна през 2003 г. Международната коалиция е представена на място предимно от американски войски, като приблизително 5200 американски войници се сражават с остатъците от ДАЕШ в Ирак и в съседна Сирия.

Тръмп заплаши Ирак с невиждани санкции - САЩ остават там, докато Багдад не плати милиарди

Тръмп заплаши Ирак с невиждани санкции - САЩ остават там, докато Багдад не плати милиарди

За военновъздушна база, за която САЩ дали милиарди

Вчерашното решение на иракския парламент беше прието под официалния предлог, че терористите са били победени, въпреки че истинската причина изглежда е възмущението от ракетното нападение с дрон на САЩ, при което беше убит влиятелния ирански генерал Касем Солеймани в петък в иракската столица Багдад.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече заплаши Ирак със сурови санкции, ако американските войски бъдат принудени да си заминат от страната.