Иракските власти са започнали подготовката за извеждането на американските военнослужещи от страната. Това обяви пред журналисти Абдул-Карим Халаф, който е говорител на премиера на Ирак по въпросите на сигурността.

Той каза, че на международната коалиция, предвождана от САЩ, ще бъде разрешено да консултира, въоръжава и обучава иракски военнослужещи и силите за сигурност, но военнослужещите ще бъдат отстранени.

Халаф добави, че иракското правителство е ограничило движенията на чуждестранни сили по земя и въздух.

Германия определя за безполезни заплахите на Тръмп срещу Ирак

Германия определя за безполезни заплахите на Тръмп срещу Ирак

А Помпео "не беше много щастлив, че не подкрепихме на 100% действията на Америка"

Процесът започна ден след като депутатите в парламента на Ирак приеха решение, изискващо от правителството да прекрати присъствието на чуждестранни войски в страната. Засега от иракското правителство не са съобщавали дали са одобрили решението на парламента.

САЩ и съюзниците им от Запада се намесиха в Ирак по искане на местното правителство през 2014 г., след възхода на джихадистите от ДАЕШ ("Ислямска държава"), само три години след прекратяването на американската окупация, която започна през 2003 г. Международната коалиция е представена на място предимно от американски войски, като приблизително 5200 американски войници се сражават с остатъците от ДАЕШ в Ирак и в съседна Сирия.

Тръмп плаши Иран с удар, какъвто никога не бил виждал

Тръмп плаши Иран с удар, какъвто никога не бил виждал

"Ние сме най-големите и НАЙ-ДОБРИТЕ в света!"

Вчерашното решение на иракския парламент беше прието под официалния предлог, че терористите са били победени, въпреки че истинската причина изглежда е възмущението от ракетното нападение с дрон на САЩ, при което беше убит влиятелния ирански генерал Касем Солеймани в петък в иракската столица Багдад.

Абдул-Карим Халаф нарече този удар, който не е бил предварително договорен с Ирак, "глупост, за която е невъзможно да се мълчи".

Иракското външно министерство вчера привика посланика на САЩ, за да осъди ракетното нападение като "крещящо нарушение на иракския суверенитет".

Това става във време на изострена конфронтация между САЩ и Иран, така че може да се очаква Вашингтон да проявява интерес да запази войските си близо до границите на Иран като сдържащ елемент. Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече заплаши Ирак със сурови санкции, ако американските войски бъдат принудени да си заминат от страната.

Тръмп заплаши Ирак с невиждани санкции - САЩ остават там, докато Багдад не плати милиарди

Тръмп заплаши Ирак с невиждани санкции - САЩ остават там, докато Багдад не плати милиарди

За военновъздушна база, за която САЩ дали милиарди