Германия определя заплахата на Доналд Тръмп да наложи санкции срещу Ирак, ако Багдад изгони американските войски като "не много полезни". Пред германско радио външният министър Хайко Маас коментира, че не мисля, че можете да убедите Ирак със заплахи, а с аргументи", съобщава "Ройтерс".

Маас също предупреди, че дългосрочните усилия за възстановяване на Ирак "биха могли да бъдат загубени", ако ситуацията ескалира. Парламентът в Ирак поиска американските войски да напуснат след атаката срещу Солеймани, която уби и Абу Махди ал Мухандис, висш иракски командир.

В отговор Тръмп заплаши Ирак, че ще бъде изправен пред невиждани санкции.

Тръмп заплаши Ирак с невиждани санкции - САЩ остават там, докато Багдад не плати милиарди

Тръмп заплаши Ирак с невиждани санкции - САЩ остават там, докато Багдад не плати милиарди

За военновъздушна база, за която САЩ дали милиарди

Маас коментира, че американският държавен секретар Майк Помпео се е надявал на по-сериозна подкрепа от съюзниците.

"Очевидно той не беше много щастлив, че не подкрепихме на 100% действията на Америка", допълва Маас, след като Помпео е разговарял по телефона с германския, френския и британския си колеги. Маас заяви, че е важно ЕС да представи единна позиция, за да може да играе значима роля за подпомагане на намаляване на напрежението.

"Нашите собствени интереси за сигурност са засегнати от борбата в Ирак срещу международния тероризъм, срещу ДАЕШ, така че ние носим отговорност тук. Смятам, че е необходимо външните министри на ЕС бързо да се съберат в Брюксел, за да координират европейска позиция."

Той обяснява също, че Германия, Франция и Великобритания ще решат тази седмица как да реагират на решението на Иран да се откаже от ограничението за обогатяване на уран, което обещава да спазва във връзка с ядреното споразумение. "Не можем просто да приемем това, без да реагираме", обясни Маас.

"Това със сигурност не улеснява нещата и може да бъде първата стъпка към края на сделката и това би било голяма загуба."

Китай предупреди САЩ да не използват военна сила в Близкия изток

Китай предупреди САЩ да не използват военна сила в Близкия изток

Да зачитат суверенитета на Ирак и ядрената сделка с Иран