Китай призовава САЩ и съответните страни да не използват сила и да се придържат към диалога, за да избегнат ескалация на ситуацията в Близкия изток. Това коментира говорителят на китайското външно министерство Ген Шуан след убийството генерал Касем Солеймани, съобщава ТАСС.

"Призоваваме САЩ и съответните страни да не използват сила, да упражняват сдържаност, за да се предотврати по-нататъшна ескалация и засилване на напрежението. Необходимо е да се предприемат мерки възможно най-скоро, за да се върнем към диалог и консултации, за да намалим противоречията".

"Постепенното влошаване на ситуацията в Близкия изток и в региона на Персийския залив не отговаря на интересите на двете страни. Поддържането на мир и стабилност в този регион е важно за целия свят", допълва дипломатът.

"Китай е против използването на военна сила в международните отношения. Военните средства няма да доведат до нищо. Политиката на оказване на максимален натиск също е обречена. Убедени сме, че всички страни трябва да следват принципите и целите на Хартата на ООН и основните норми на международните отношения", добави Ген Шуан.

Борис Джонсън настоя: Генерал Касем Солеймани представляваше заплаха

Борис Джонсън настоя: Генерал Касем Солеймани представляваше заплаха

Джонсън предупреди Техеран да не прави опити за "отмъщение или наказателни акции" срещу Америка

Китайското правителство призовава за зачитане на суверенитета и независимостта на Ирак, коментира още Шуан относно думите на Доналд Тръмп, че ще наложи санкции срещу Ирак, ако властите на страната се държат враждебно спрямо САЩ и военния им контингент там.

"Китай винаги е бил против прилагането на санкции и заплахи, и тяхното прилагане в международните отношения, както и срещу факта, че държавите налагат санкции едностранно. Винаги сме призовавали за независимост, суверенитет и териториална цялост на Ирак".

"Надяваме се, че съответните страни, особено силите извън региона, ще могат да предприемат повече стъпки за насърчаване на мира и стабилността в Близкия изток и също така ще избегнат действия, които биха могли да доведат до повишено напрежение", заяви дипломатът.

Тръмп заплаши Ирак с невиждани санкции - САЩ остават там, докато Багдад не плати милиарди

Тръмп заплаши Ирак с невиждани санкции - САЩ остават там, докато Багдад не плати милиарди

За военновъздушна база, за която САЩ дали милиарди

Международната общност трябва да вземе предвид, че именно външните сили принуждават Иран да намали задълженията си по Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) по своята ядрена програма, обясни Ген Шуан.

"Ние вярваме, че въпреки факта, че Иран бе принуден да намали задълженията си поради външни фактори, в същото време демонстрира сдържана позиция, което дава ясни индикации, че има политическа воля да спазва изцяло условията на сделката. Иран не се отказа от изпълнението на задълженията си по Договора за неразпространение на ядреното оръжие".

Шуан допълва, че настоящата ситуация е продиктувана от факта, че САЩ едностранно се оттеглят от JCPOA и започват да упражняват натиск. "Именно това предизвика напрежението около сделката и всички страни трябва обективно и справедливо да разгледат ситуацията с JCPOA от тези първоначални позиции", заяви официалният представител на външното министерство на Китай.

Франция, Великобритания, Германия: Иран да се въздържа от насилие и да спазва ядрената сделка

Франция, Великобритания, Германия: Иран да се въздържа от насилие и да спазва ядрената сделка

Трите евросили изразяват и безпокойство от негативната роля, играна от Иран в региона