Британският премиер Борис Джонсън предупреди Техеран да не прави опити за "отмъщение или наказателни акции" срещу Америка след убийството на ген. Касем Солеймани. Това е първият официален отговор на Джонсън на кризата, отприщена от заповяданото от САЩ убийство на висшия ирански командир.

Джонсън, който е и лидер на Консервативната партия, изтъкна, че началникът на елитните сили "Ал Кудс" на Иранската революционна гвардия, който беше убит при ракетно нападение с дрон на САЩ в петък в Ирак, няма да бъде оплакван от Великобритания.

Франция, Великобритания, Германия: Иран да се въздържа от насилие и да спазва ядрената сделка

Франция, Великобритания, Германия: Иран да се въздържа от насилие и да спазва ядрената сделка

Трите евросили изразяват и безпокойство от негативната роля, играна от Иран в региона

"Генерал Касем Солеймани представляваше заплаха за всичките наши интереси и е отговорен за модел на разрушително, дестабилизиращо поведение в региона. Предвид водещата роля, която той изигра в действия, довели до смъртта на хиляди невинни цивилни и западни служители, ние няма да оплакваме неговата смърт. Ясно е обаче, че всички призиви за отмъщение или наказателни акции просто ще доведат до повече насилие в региона и не са в интерес на никого", настоя Борис Джонсън.

Британският премиер заяви, че е обсъдил разразяващата се криза със свои колеги в Европа и с американския президент.

Иран дава $80 млн. за главата на Тръмп

Иран дава $80 млн. за главата на Тръмп

Организатор на погребението на генерал Касем Солеймани призова всички иранци да дарят по 1 долар

"Днес разговарях с президента Макрон, президента Тръмп и канцлера Меркел и ще говоря с други лидери през следващите дни. Ние сме в тесен контакт с всички страни, за да насърчим деескалация. Ще разговарям с други лидери и нашите иракски приятели за подкрепа на мира и стабилността", допълни Джонсън.

Той подчерта, че са били предприети стъпки за повишаване сигурността на британските служители и интереси в региона на Близкия изток.

По-рано Тръмп и Джонсън са разговаряли по телефона, като са обсъдили положението в Ирак и Иран и са потвърдили тесния съюз между Вашингтон и Лондон, се казва в изявление на Белия дом.

Преди това британският премиер беше разкритикуван, че не е прекъснал незабавно почивката си в контекста на разразяващата се криза след убийството на Солеймани, като опозиционната Лейбъристка партия го осъди, че "се пече на слънце и пие водка и мартини", вместо да се занимава с кризата.

Иран ще стори "всичко" за прогонването на военните на САЩ от Близкия изток

Иран ще стори "всичко" за прогонването на военните на САЩ от Близкия изток

Това се зарече новият началник на "Ал Кудс"