Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер индиректно атакува САЩ, Китай и Русия, че подклаждат глобално недоверие и несигурност с "конкуренция между велики сили", която може да доведе до нова ядрена надпревара, информира "Ройтерс".

Щайнмайер отправи предупреждението при откриването на Мюнхенската конференция по сигурността, която ще продължи до неделя.

Какво може да очакваме от Мюнхенската конференция по сигурността 2020?

Какво може да очакваме от Мюнхенската конференция по сигурността 2020?

САЩ ще използват ли военна сила за защита на съюзниците от НАТО?

Германският държавен глава разкритикува подхода на трите сили в глобалните дела и, без да споменава конкретно Доналд Тръмп, атакува обещанието на президента на САЩ "да направи Америка отново велика".

"Велика отново - дори и за сметка на съседите и партньорите", отбеляза остроумно бившият външен министър на Германия.

Като външен министър през 2014 г. той беше в основата на така наречения "Мюнхенски консенсус", когато германските лидери обявиха, че Берлин е готов да поеме по-голяма отговорност върху глобалните дела. Щайнмайер повтори това и днес, но не и преди да се оплаче от външната политика на Русия, Китай и САЩ.

"Русия...сформира въоръжени сили и насилствено промени границите на европейския континент", подчерта Щайнмайер.

"Китай...приема международното право само селективно, когато не е срещу личните интереси", продължи той.

"И нашият най-близък съюзник, Съединените американски щати, при сегашната администрация, отхвърли идеята за международна общност", подчерта германският президент.

Всичко това доведе до "повече недоверие, по-голямо въоръжаване, по-малка сигурност...направо към нова ядрена въоръжена надпревара", предупреди Щайнмайер.

В отговор на това той поясни, че Германия трябва да увеличи парите за отбрана, за да допринесе повече за европейската сигурност и за поддържане на съюза си със САЩ, като признава, че американските интереси гравитират от Европа към Азия.

Политикът също призова за европейска политика към Русия, която "не се ограничава само до осъждащи изявления и санкции".

Европа, по думите му, "трябва да намери сама баланс с Китай между засилване на конкуренцията между двете системи и необходимостта от сътрудничество".