Ръст на военните разходи в света, отчита Стокхолмският институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ).

Глобалната карта на военните разходи е смесена.

През 2015 година военните разноски са достигнали почти 1,7 трилиона долара или скок с 1% в реално измерение в сравнение с 2014 година. Това е първото увеличение от 2011 година. То отразява продължаващия ръст в Азия и Океания, Централна и Източна Европа, както и в някои държави от Близкия изток. Спадът на военните разходи на Запад също е спрян. В същото време е отчетено понижение в Африка, Латинска Америка и Карибите.

САЩ остават далеч пред другите страни, въпреки че са намалили военните разноски с 2,4% до 596 милиарда долара. Сред другите големи държави са Китай, които са увеличили разходите със 7,4% до $215 милиарда през 2015 година, Саудитска Арабия с 5,7% до 87,2 милиарда долара и Русия със 7,5% до 66,4 милиарда долара.

Комбинацията от високи цени на петрола и нови открития на петролни залежи и експлоатация доведоха до увеличение на военните разходи в много държави по света през последното десетилетие. Обаче рязкото понижение на черното злато през 2014 година започна да обръща тази тенденция в много зависими от петрол страни. През 2016 година се очаква допълнителни съкращения на разходите.

Най-голямо редуциране през изминалата година е отчетено във Венецуела (-64%) и Ангола (-42%). Спад е отчетен също в Бахрейн, Бруней, Чад, Еквадор, Казахстан, Оман и Южен Судан.

Въпреки спада на приходите от петрол, няколко други държави, които зависят от износа на петрол увеличиха финансирането във военната област през 2015 година. Това са предимно Алжир, Азербайджан, Русия, Саудитска Арабия и Виетнам.

Обаче руското финансиране е по-ниско в сравнение със заложеното в бюджета. Разходите на Рияд трябваше да спаднат, но допълнителни 5,3 милиарда долара бяха пренасочени за военната интервенция в Йемен. Русия и Саудитска Арабия планират намаляване на разходите през 2016 година.

От 2009 година е отчитан спад на военните разходите в Северна Америка и Западна и Централна Европа заради глобалната икономическа криза, както и заради изтеглянето на натовските войски от Афганистан и Ирак. Обаче през 2015 година имаше признаци, че тази тенденция е към своя край. Военните разходи на САЩ намаляха с 2,4% през 2015 година, но много по-малък спад в сравнение с последните години.

Общо разходите на държавите от Западна и Централна Европа са спаднали с 0,2% през 2015 година. Обаче само в Централна Европа са скочили с 13% - предимно в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия заради действията на Русия.

В Западна Европа финансирането в отбраната е намалено с 1,3%, но това е най-ниският годишен праг от 2010 година. Великобритания, Франция и Германия обявиха планове за умерено увеличение на парите за отбрана през следващите години.