Американски разузнавателни снимки разкриват, че Северна Корея може би подготвя безпрецедентен пуск на балистична ракета от мобилна установка, която потенциално може да порази част от територията на САЩ. Това съобщава СиЕнЕн, позовавайки се на източници.

Двама американски представители обявиха пред медията, че ако режимът реши да изпробва изстрелването, последните оценки са, че най-вероятният сценарий е използване на ракета „Мусудан”, която според САЩ има потенциал да порази остров Гуам и може би остров Симия до Аляска.

Но според източници има и други два сценария: Северна Корея може да изстреля балистични ракети Kn-08 или Kn-14, които са с по-голям обхват и могат потенциално да нанесат удар по северозападната част на САЩ.

Kn-14 се смята, че е по-точна версия на Kn-08, която е показана за първи път от режима на военен парад през 2015 година, добавиха източниците.

Но според американските представители режимът може да реши също да не прави нищо, тъй като Пхенян е наясно с шпионските сателити на САЩ,  и действията на КНДР може да са чиста заблуда.

Ако все пак севернокорейците решат да действат, то това ще бъде първият път, при който Пхенян изстрелва далекобойна балистична ракета от мобилна установка и за първи път ще изпробва една от посочените три ракети.