Здравният секретар на САЩ Алекс Азар съобщи, че федералното правителство е сключило договор с Pfizer за 100 милиона дози потенциална ваксина против коронавируса, информира "Ройтерс".

"Ние тъкмо сключихме договор с глобалния фармацевтичен лидер Pfizer за производство на 100 милиона дози ваксина, което ще започне от декември тази година с опция за закупуване на още половин милиард дози", каза Азар пред Фокс нюз.

САЩ финансират Novavax за 100 млн. дози ваксина против Covid-19 до януари 2021 г.

САЩ финансират Novavax за 100 млн. дози ваксина против Covid-19 до януари 2021 г.

С парите компанията трябва да тества, рекламира и произведе

"Разбира се, сега тези трябва да бъдат безопасни и ефикасни", добави той.

От съобщението на здравното ведомство и на Министерството на отбраната става ясно, че Pfizer ще достави дозите, ако продуктът получи разрешението на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ, след като напълно демонстрира безопасност и ефикасност на голяма трета фаза клинични изпитания.

AstraZeneca може да достави 2 млрд. дози ваксина

AstraZeneca може да достави 2 млрд. дози ваксина

В четвъртък компанията подписа две сделки

Азар отбеляза, че три от пет "приоритетни" за САЩ кандидата за ваксина са дали добри резултати на първата фаза от тестовете. В тях влизат кандидатът на Pfizer, както и разработвани от Moderna и Astrazeneca ваксини.

Министърът подчерта, че в момента има и три лекарствени терапии: ремдесивир, стероид и конвалесцентна плазма.

"Вашингтон пост" пише, че сделката на САЩ с Pfizer и BioNTech за 100 милиона дози BNT162, кандидат за ваксина, е на стойност 1,95 милиарда долара. САЩ могат да закупят още 500 милиона дози.