САЩ призовава за "свободни и честни" президентски избори във Венецуела и изрази готовност да признае всеки резултат, независимо от победителя. Това заяви във вторник специалният пратеник на САЩ за Венецуела Елиът Абрамс, изказвайки се в Комитета по външни работи на Сената, съобщава ТАСС.

"Свободни и честни президентски избори са необходими на Венецуела за мирно възстановяване на демокрацията си и постигане на просперитет. Съединените щати ще признаят резултатите от свободните и честни избори, независимо коя партия печели", заяви дипломатът.

Съединените щати "се застъпват за решение на кризата във Венецуела с помощта на общоприемливо преходно правителство, което организира свободни и честни президентски и парламентарни избори. Готови сме да работим с всички венецуелци и други страни, за да постигнем тази цел и сме готови да премахнем санкциите, когато са изпълнени необходимите условия", припомня Абрамс американския подход към Венецуела, очертан по-рано от държавния секретар Майк Помпео.

Докато не стане "демократична и просперираща страна", натискът от санкциите на Вашингтон ще продължи и само ще се увеличи", добави той.

Специалният представител нарече изборите за национално събрание (парламент) на Венецуела, които ще се проведат на 6 декември, "поредна измама".

Според Абрамс, президентът на Венецуела Николас Мадуро "планира да установи контрол над парламента чрез фалшиви избори през декември".

Дипломатът добави, че Вашингтон продължава да подкрепя лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо.

Мадуро не би могъл да остане на власт без подкрепата на Русия и Куба, коментира Абрамс.

"Мислите ли, че без подкрепата на Русия и Куба, той би могъл да се задържи?", пита републиканският сенатор Мит Ромни.

"Не, не мисля така. Смятам, че тези вероятни 2500 кубински разузнавателни агенти, както и руското вето в Съвета за сигурност на ООН са много важни за поддържането на Мадуро на власт", отговаря Абрамс.

Опозицията във Венецуела обяви бойкот на изборите, насрочени от Мадуро

Опозицията във Венецуела обяви бойкот на изборите, насрочени от Мадуро

Над 25 партии с общо решение...