Светът произвежда над 2 милиарда тона твърди битови отпадъци всяка година. Това е достатъчно за запълването на 800 000 плувни басейна с олимпийски размери, информира Би Би Си.

На глава от населението САЩ са на върха по отпадъци, тъй като американците правят три пъти повече боклуци от средното ниво в световен мащаб.

Що се отнася до рециклирането, САЩ отново изостават от другите държави. Американците рециклират само 35% от твърдите битови отпадъци.

Германия е най-ефективната страна - рециклира 68% от боклуците.

Проучването е на изследователската фирма Verisk Maplecroft, която е специализирана в световния риск. Компанията е разработила два нови индекса: трупането на отпадъци и рециклирането им. Използвана е обществено достъпна информация, както и научни изследвания, за да очертае глобална картина как държавите се справят във времена, в които светът е изправен пред разрастваща се криза, предимно в резултат на пластмасовите отпадъци.

Светът произвежда по 2,1 милиарда тона отпадъци всяка година. Само 16% от тях се рециклират.

В анализа се отбелязва, че Китай и Индия представляват над 36% от световното население и от тях идват 27% от боклуците.

Американците правят по 773 килограма боклуци на глава от населението, което е 12% от тези 2,1 милиарда тона. Това е три пъти повече от китайците и седем пъти повече от гражданите на Етиопия.

Великобритания е на 14-о място с 482 килограма отпадъци на човек на година.