Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на четири ирански компании и на няколко физически лица, участвали в производството и в доставката на безпилотни летателни апарати за Русия. Според The Washington Post  Русия е получила иранските дронове на 30 август.

В списъка на санкционираните фирми е Safiran Airport Services със седалище в Техеран. За нея се смята, че е осигурявала транспортирането на руски военни от Иран към Русия. Другите три компании, за които се предполага, че са произвели дронове и са ги изпратили в Русия, са Paravar Pars, Design and Manufacturing of Aircraft Engines и Baharestan Kish Company.

Мениджърът на Baharestan Kish Company - Рехматолах Хейдари, е санкциониран и като физическо лице.

САЩ въвеждат нови санкции срещу иранския петрол

САЩ въвеждат нови санкции срещу иранския петрол

Политика на Белия дом

В официалното съобщение от ведомството на Джанет Йелън се отбелязва, че собствеността на физическите и юридическите лица, които попадат под санкциите, ще бъде запорирана на територията на Съединените щати. Списъкът може да обхване и чуждестранни финансови организации, които инвестират в дейността на тези компании.

Браян Нелсън - заместник-министърът на финансите на САЩ, отговарящ за борбата с тероризма, посочи, че Вашингтон ще следи за стриктното прилагане на санкциите срещу Русия и Иран. Той призовава и други държави и организации да бъдат внимателни и да не подкрепят нито разработването на ирански безпилотни летателни апарати, нито тяхното транспортиране в Русия.

На 30 август The Washington Post съобщи, че Русия е получила първата партида ирански дронове, които ще използва при специални операции в Украйна.

Според изданието Москва е получила най-малко два типа безпилотни летателни апарати - Mohajer-6 и Shahed, предназначени за стрелба по радарни системи, артилерия и други военни цели. Съединените щати заявиха, че първите тестове на тези дронове са били неуспешни, но Русия очаква да й бъдат доставени още стотици подобни апарати. От руска страна информацията не бе потвърдена.