Съединените щати не могат да потвърдят употребата на химически агенти в украинския пристанищен град Мариупол към момента, каза високопоставен служител на отбраната на САЩ във вторник, съобщава "Ройтерс".

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр каза, че правителството проверява непроверена информация, че Русия може да е използвала химически оръжия, докато обсажда Мариупол.

"В момента не можем да потвърдим употребата на химически агенти", каза пред репортери служителят на САЩ, пожелал анонимност.

Служителят добави, че Съединените щати нямат информация, която да подкрепя придвижване на химически оръжия от Русия в или близо до Украйна.

Великобритания ще отговори, ако Русия използва химически оръжия в Украйна

Великобритания ще отговори, ако Русия използва химически оръжия в Украйна

Путин не трябвало да очаква, че Западът ще стои настрана

Президентът на САЩ Джо Байдън миналия месец каза, че необоснованите обвинения на Русия, че Киев има биологични и химически оръжия, предполагат, че руският президент Владимир Путин обмисля използването им в Украйна.

Производството, употребата и складирането на химически оръжия са забранени съгласно Конвенцията за химическите оръжия от 1997 г. Въпреки че е осъден от правозащитни групи, белият фосфор не е забранен съгласно конвенцията.

Руското министерство на отбраната не отговори веднага на искане за коментар на "Ройтерс". Подкрепяните от Русия сепаратистки сили на изток отрекоха да са използвали химическо оръжие в Мариупол, съобщи агенция "Интерфакс".

След като войските им затънаха в лицето на украинската съпротива, руснаците изоставиха опитите си да превземат столицата Киев и удвояват усилията си на изток, където според официалния представител на САЩ руският конвой сега е на около 60 километра от град Изюм.

Кметът на Мариупол: Повече от 10 000 цивилни са загинали при руската обсада

Кметът на Мариупол: Повече от 10 000 цивилни са загинали при руската обсада

Зеленски предупреди украинците в понеделник, че Русия може да използва химическо оръжие