Министерството на правосъдието на САЩ обвини трима севернокорейски хакери в кражба на криптовалута и традиционна валута от банки и други институции в размер на 1,3 милиарда долара, информира АФП.

Хакерите са служители на военното разузнаване на КНДР.

Северна Корея се опитала да открадне от Pfizer технологията на ваксината им

Северна Корея се опитала да открадне от Pfizer технологията на ваксината им

Опитала да хакне сървърите на американската фармацевтична компания

В съобщение американското правосъдно министерство отбелязва, че агентите са използвали клавиатури, а не оръжия за кражба на криптовалута от дигитални портфейли, а не от чували с пари. Посочват се като водещите банкови обирджии в света.

Тримата агенти са създали зловредни приложения за криптовалута, проникнали са в компютрите на жертви, хакнали са компании и пазари за търговия на цифрови валути като биткойн и са създали блокчейн платформа за избягване на санкции и тайно събиране на пари, подчертава ведомството.

Внесеният във федерален съд в Лос Анджелис случай надгражда повдигнатите обвинения през 2018 г. срещу един от тримата, който е обвинен за хакерската атака срещу Sony Pictures четири години по-рано, за създаването на вируса WannaCry и за кражба на 81 милиона долара от Централната банка на Бангладеш през 2016 г.

Новите обвинения засягат и други двама севернокорейци.