Военноморските сили (ВМС) на САЩ сключиха договор за производство на най-модерните подводници в света. Договорът е на стойност 22,2 милиарда долара, информира Си Ен Ен.

Големият договор за девет ядрени подводници клас "Вирджиния" идва няколко месеца след предупреждение на ВМС в Тихия океан, че Китай засилва военните си способности.

Сделката за подводниците е в отговор на агресивните действия и нарастващата военна сила на Китай в западната част на Тихия океан, коментира Карл Шустър, бивш директор за операциите към центъра за разузнаване, който е част от тихоокеанското командване на САЩ.

Китайските ВМС стават все по-добри и по-големи, така че ВМС на САЩ трябва да отговорят. Това не прави Китай враг, но действията на Китай трябва да се следят внимателно, подчерта Шустър.

Подводници клас "Вирджиния" могат да се борят с други подводници, с бойни кораби и да поразяват наземни цели, както и да извършват специални операции, включително събиране на разузнавателна информация и наблюдение.

ВМС на САЩ имат 18 подводници от този клас, а 10 са в различна фаза на строителство. Но новите девет подводници ще представляват значително модернизиране на този клас подводници. ВМС също имат вариант за десета подводница, което означава, че договорът ще е за 24 милиарда долара.

Новата подводница ще е много по-голяма, с 10 200 тона водоизместимост в сравнение с настоящия модел от 7800 тона. Също така ще бъдат с по-голяма дължина - 140 метра в сравнение със 114 метра. Ще имат много по-голяма огнева помощ, включително възможност за изстрелване на 40 крилати ракети "Томахоук" в сравнение с 12 сега. Подводниците ще произвеждат кислород и вода, което означава, че могат да стоят под водата месеци.

Подводници ще бъдат изградени от General Dynamics Electric Boat и подизпълнител Huntington Ingallls Industries.

Деветте подводници са допълнение към флота. Първата подводница клас "Вирджиния" е доставена през 2004 г. Те ще заменят някои от остарелите подводници клас "Лос Анджелис", които влизат на въоръжение през 70-те г. на миналия век.

Новите подводници ще бъдат доставени между 2025 и 2029 г.

Според доклад на Пентагона Китай ще има на въоръжение 65-70 подводници до 2020 г.