Отменени са запланувани разговори в Ню Йорк между Северна Корея и бивши американски официални представители след убийството на Ким Чен-нам - доведен брат на вожда на КНДР Ким Чен-ун, съобщиха американски издания, цитирани от "Франс прес".

Неофициалната среща трябваше да се проведе следващата седмица. Обаче Държавният департамент отказал да издаде визи за дипломати от Пхенян, пише "Вашингтон пост", позовавайки се на източници, запознати с решението.

Това щяха да бъдат първите разговори между двете страни на територията на САЩ за последните повече от пет години.

Срещата е била организирана от Доналд Загория, високопоставен представител на неправителствения Национален комитет за американска външна политика. Според "Уолстрийт джърнъл" комитетът и преди е бил свръзка със Северна Корея.

И двата вестника отбелязват, че делегацията на КНДР е трябвало да бъде водена от ръководителя на Департамента по американските въпроси към външното министерство в Пхенян.

Вашингтон е щяло да бъде представляван от Робърт Галучи, главният преговарящ на САЩ по време на ядрената криза с КНДР през 1994 г., и Виктор Ча, който ръководи азиатските дела в Съвета за национална сигурност при администрацията на Джордж У. Буш, пояснява "Уолстрийт джърнъл".

Но плановете се натъкнали на пречки, след като Северна Корея изстреля балистична ракета по-рано този месец.

Според "Вашингтон пост" Вашингтон решил да отмени преговорите след убийството на Ким Чен-нам в Малайзия.