САЩ планират да напуснат стратегическата военновъздушна база "Инджирлик" в южната провинция Адана на Турция и може да я преместят на гръцките острови, според републикански сенатор, цитиран от "Дейли сабах".

"Не знаем какво ще се случи с Инджирлик. Надяваме се на най-доброто, но трябва да планираме и на най-лошото", коментира Рон Джонсън, председателят на подкомисията за външни отношения на Сената за Европа, пред Washington Examiner.

Джонсън отбеляза, че САЩ искат да поддържат пълно присъствие и сътрудничество в Турция и не биха искали да "правят тази стратегическа промяна".

Макрон, не се замесвай с Турция, ще имаш проблем с мен, заплаши Ердоган

Макрон, не се замесвай с Турция, ще имаш проблем с мен, заплаши Ердоган

Господин Макрон, вие ще имате още проблеми с мен

"Вече разглеждаме Гърция като алтернатива", каза Джонсън и добави, че САЩ увеличават присъствието си в залива Суда на гръцкия остров Крит.

Гръцката и американската армия планират съвместно военно учение в района на Западна Тракия, където живее гръцкото турско малцинство.

През юли Помпео обяви, че САЩ ще включат гръцко-кипърската администрация в програмата си за военно обучение за 2020 г.

Разположена в турската провинция Адана, само на 110 километра от сирийската граница, авиобаза Имнджирлик е стратегически елемент от създаването си през 1954 г., тъй като играе основна роля по време на Студената война, войната в Персийския залив от 1990-1991 г. и операция Inherent Resolve на САЩ, насочена към ДАЕШ в Сирия и Ирак.

Турция поиска от САЩ да се върнат към неутрална позиция за Кипър

Турция поиска от САЩ да се върнат към неутрална позиция за Кипър

Меморандумът за разбирателство няма да служи на мира и стабилността

Турция сигнализира за възможността за спиране на авиобазата "Инджирлик", което би променило действията на САЩ в региона.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви по-рано, че Турция може да обмисли възможността да затвори базата в Адана и радиолокационната станция Кюречик в източната провинция Малатия, изправен пред заплаха от санкции от страна на САЩ

"Инджирлик" има критичен оперативен потенциал срещу Русия, Иран и арабските страни в Близкия изток.

През 1975 г. Турция за кратко затвори "Инджирлик" за САЩ за три години и го ограничи до използване за НАТО.

Ердоган: Мога да затворя Инджирлик

Ердоган: Мога да затворя Инджирлик

САЩ могат да останат без ключова база