Ако Турция осъществи плановете си да се сдобие с рускa зенитно-ракетна система С-400, ще бъде лишена от достъп до технологии на НАТО, а вероятно може да ограничи и възможностите на Анкара да закупи и използва американски изтребители пето поколение Ф-35.

Това предупреди заместник-секретарят на ВВС на САЩ по външната политика Хайди Грант пред ежедневника Defense News, информира ТАСС.

Русия потвърди, че иска над $2 млрд. от Турция за С-400

Русия потвърди, че иска над $2 млрд. от Турция за С-400

С-400 е модернизирана версия на С-300

Според Грант, ако действително Москва и Анкара са се договорили за С-400, това ще окаже сериозно влияние върху военното сътрудничество на Турция с НАТО.

Представителят поясни, че "нашата стратегия не позволява да си взаимодействаме с тази система ( С-400)".

Хайди Грант подчерта, че това ще усложни намерението на Турция да се сдобие с първите си изтребители Ф-35 през 2018 г.

Ердоган не вижда проблем с покупката на руски С-400

Ердоган не вижда проблем с покупката на руски С-400

Сделката поражда притеснения в НАТО, защото оръжията не могат да бъдат интегрирани в защитната система на алианса

Американски експерти, според Defense News, се опасяват, че опитите за "свързване" на Ф-35 със С-400 могат да поставят под риск безопасността на изтребителите, тъй като техническа информация за самолета, предадена на системата за противоракетна отбрана, може да попадне в ръцете не Русия, което би имало катастрофални последствия.

На 12 септември турският лидер Реджеп Ердоган заяви, че Анкара е подписала с Москва споразумение за доставка на С-400. Договорът е за над 2 милиарда долара.