Незаконното, пълномащабно нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. оформи гледната точка на света за оборудването и военната модернизация от съветската епоха. По-малко обсъждани, но също толкова важни, са структурите и процесите от съветското наследство, които възпрепятстваха представянето на Русия на бойното поле, пише Дуржавният департамент на САЩ.

Остатъците от остарялото, наследено от СССР управление на сектора за сигурност могат да се видят чрез ограничената прозрачност в Русия, корупцията, липсата на отчетност и централизираното вземане на решения без участие. Тези отрицателни атрибути намаляват ефективността и ефикасността, а по време на война, времето, прекарано в чакане на ръководството, се измерва в животи.

За да изгради дългосрочен капацитет, правителството на САЩ активно си сътрудничи с глобални съюзници и партньори за разработване на модерни, ефикасни, ефективни, отзивчиви и устойчиви сектори за сигурност, които се характеризират с децентрализирано вземане на решения с участие и други практики за управление, основаващи се на демокрацията.

В Държавния департамент на САЩ нашата Служба за глобални програми и инициативи управлява Програмата за глобална реформа на отбраната, която подобрява управлението на сектора за сигурност — отнасяйки се до способността и процеса на една нация за осигуряване на сигурност на своите хора — и институционалния капацитет.

Глобалната програма за реформа в отбраната се фокусира върху: Изграждане на устойчивостта на партньорските институции; Подобряване на ефективността и отчетността; По-добро съгласуване на сектора за сигурност с нуждите и предизвикателствата на партньорската нация и нейните граждани.

Съветниците на GDRP подкрепят правителства по целия свят, включително в много бивши комунистически или социалистически държави или с бивши съветски съюзници, за подобряване на прозрачността, децентрализиране на вземането на решения и създаване на по-ефективни сектори за сигурност.

Подкрепа за европейски партньори и съюзници от НАТО

В Европа, чрез съветници по GDRP и в съответствие със Стратегията за национална сигурност на САЩ, ние подкрепяме европейските партньори и съюзниците от НАТО за укрепване на колективната устойчивост.

В Албания, Северна Македония и Косово съветниците по GDRP подкрепят партньорите да подобрят управлението на човешките ресурси и способностите си за планиране, програмиране и бюджетиране.

Албания

В Албания, бивша социалистическа държава, съветникът на GDRP помага на Министерството на отбраната да модернизира своите способности за набиране и задържане.

След присъединяването си към НАТО през 2009 г., Албания премина от наборна военна служба към изцяло доброволна армия през 2010 г., което умножи нуждите й от набиране. С консултантската подкрепа на GDRP Министерството на отбраната сега премества пунктовете за набиране на персонал от недостъпни бази в центровете на градовете и прилага фокусиран върху данните подход.

Това е в допълнение към наскоро обявеното от Министерството на отбраната 30% увеличение на заплатите и корекция на надбавките за издръжка на своя военен персонал. Чрез тези комбинирани усилия албанското МО се стреми да наеме и задържи висококачествен персонал в своята армия и да укрепи капацитета си за човешки ресурси. Това ще позволи на Албания да допринесе за мисиите и операциите на НАТО чрез ефективен и ефикасен отбранителен сектор.

Северна Македония

Северна Македония преди беше част от Югославия, социалистическа държава, която се придържаше към централизирана култура на вземане на решения и бюрокрация, подобна на тази в Съветския съюз.

От присъединяването си към НАТО през 2020 г. Министерството на отбраната на Северна Македония работи върху модернизацията и реформите в управлението на ресурсите, за да постигне стандартите на НАТО. Съветникът по GDRP подкрепя Министерството на отбраната да актуализира своите планови и бюджетни разпоредби, за да съгласува по-добре политиките с ресурсите. Актуализацията също така се стреми да създаде структури за сътрудничество, които подпомагат вземането на решения от висши ръководители. Това сътрудничество ще даде възможност на персонала чрез подобряване на основните принципи на управление на сектора за сигурност, като вземане на решения с участие, ефикасност и ефективност.

Косово

Подобно на Северна Македония, Косово преди беше част от Югославия. В Косово съветникът по GDRP подкрепя Министерството на отбраната за изграждане на стабилни процеси на планиране, програмиране и бюджетиране, което позволява на министерството да максимизира ресурсите и ефективно да проследява резултатите. Фокусът върху прозрачността и отчетността, основни наематели на доброто управление на сектора за сигурност, е опорна точка от наследения подход на централизиране на властта, което позволява на Косово да постигне своите дългосрочни цели и да укрепи собствената си сигурност. Това позволява на Косово да започне да преминава от потребител на сигурност към глобален доставчик на сигурност.

Перу

Този преход от оборудването и процесите от съветската ера обаче не е ограничен до Европа.

GDRP също така подкрепя Перу, вносител на съветско военно оборудване и процеси през 70-те и 80-те години на миналия век. С помощта на съветник от GDRP към армията, Перу укрепва своите способности за реакция при бедствия и хуманитарна помощ чрез модернизиране на обучението, процесите и техниките от съветската епоха. Съветникът на GDRP се координира тясно с посолството на САЩ в Лима и Националната гвардия на Западна Вирджиния, за да предостави най-добрите практики на САЩ относно тактиките и операциите за реагиране при бедствия на единиците за реагиране на перуанската армия.

Преминаването на перуанската армия към най-добрите практики и оборудване на САЩ ще й позволи да бъде по-ефективна и по-добре оборудвана за защита на гражданите на Перу по време на бедствие.

Глобална роля в противодействието на руското влияние

Войната на Русия срещу Украйна разкри нейния остарял подход към управлението на сектора за сигурност, който се характеризира с корупция, липса на прозрачност, неспособност да се осигури сигурност и неефективност. Тези недостатъци мотивираха други държави да укрепят собственото си управление на сектора за сигурност, за да предотвратят изправянето пред същите клопки.

Чрез подкрепата с GDRP, нашите съветници могат да помогнат на страните по света да преминат от съветско наследство към практики за управление на сектора за сигурност, базирани на демокрация, които осигуряват сигурност, отзивчиви са, притежават процеси за вземане на решения с участие, ценят отчетността и са прозрачни, ефективни и устойчив.