Съединените щати имат намерение да увеличат помощта, която американската армия оказва на мексиканските власти в борбата с наркокартелите.

Това е заявил министърът на отбраната Робърт Гейтс, цитиран то БиБиСи.
Гейтс допълва, че усилията на президента на Мексико Фелипе Калдерон са видими и затова е повече от необходимо в момента Вашингтон да засили помощта си.

Това може да се изрази във военна техника, обучение и сътрудничество в областта на разузнаването.

Във войната, която води мексиканското правителство против властта, организираността и доброто въоръжение на наркодилърите само през 2009 година загинаха повече от 1000 души, а през 2008 година се достигна печалния рекорд от 6 000 души.

Думите на Робърт Гейтс могат да бъдат възприети и като опит за заглаждане на дипломатическия скандал, който възникна между двете страни преди няколко дни.

Тогава от Пентагона излезе песимистичната прогноза, че заради високото равнище на престъпността, произхождаща от наркотрафика, мексиканските власти могат да загубят контрол над ситуацията в страната. Като отговор Калдерон отхвърли американските данни и заяви, че ситуацията е напълно под контрол.

Едновременно с това бе изнесена информация, че доброто въоръжение на мексиканските наркотрафиканти се дължи на доставки от Америка.