Министерството на правосъдието на САЩ внесе нови 17 обвинения срещу съоснователя на Уикилийкс Джулиан Асанж, предадоха световните информационни агенции.

САЩ твърдят, че Асанж неправомерно е публикувал имена от класифицираните източници и е заговорничил и подпомагал бившия военен анализатор Челси Манинг в получаването на достъп до класифицирана информация.

В момента той излежава присъда от 50 седмици затвор във Великобритания за нарушаване на гаранцията, след като посолството на Еквадор загуби търпение и покани столичната полиция да го арестуват миналия месец.

Прокуратурата в Швеция поиска задържането на Асандж по обвинение в изнасилване

Прокуратурата в Швеция поиска задържането на Асандж по обвинение в изнасилване

Докато излежава 50-седмична присъда във Великобритания

И Швеция, и САЩ искат екстрадицията на Асандж, което означава, че Обединеното кралство трябва да реши коя държава има предимство.

На 13 май заместник-директорът на швейцарската прокуратура Ева-Мари Першон заяви, че страната ще възобнови случая в доклад за предполагаемо изнасилване, направено им на 17 август 2010 година.

При вземането на това решение министърът на вътрешните работи на Великобритания Саджид Джавид трябва да вземе предвид сериозността на престъпленията и датата, на която е издадена всяка заповед, съгласно закона за екстрадицията във Великобритания.