Посолството на САЩ в Анкара обяви, че напълно възстановява визовите услуги в Турция, пише "Дейли сабах".

Турската медия отбелязва, че с това се слага край на така наречената "визова криза" между двете държави.

Турция привика американския посланик в Анкара

Турция привика американския посланик в Анкара

САЩ разкритикуваха сблъсъците между арменци, кюрди и турски охранители

В съобщение посолството информира, че ситуацията с безопасността в Турция достатъчно се е подобрила, за да позволи пълно възстановяване на визовите услуги. Но мисията изразява тревогата си относно задържания служител в американското консулство в Истанбул.

Базирайки се на няколко уверения на Анкара, посолството съобщава: "Държавният департамент е уверен, че ситуацията със сигурността значително се е подобрила, което позволява пълно възобновяване на визовите услуги в Турция".

Според посолството турското правителство е уверило мисията, че няма други местни служители, които да са разследвани и че местните служители няма да бъдат арестувани за изпълнение на официалните си задължения. Също така турските власти уверяват, че предварително ще информират американското правителство, ако служител към дипломатическата мисия е изправен пред задържане.

По-рано посолството на САЩ обяви, че визовите услуги ще бъдат напълно възстановени от януари 2019 г.

Турското посолство във Вашингтон също отмени визовите ограничения за американски граждани, информират Ройтерс и АФП.

Турция и САЩ реципрочно ограничиха визовите услуги през октомври, след като служителят в американско консулство в Истанбул Метин Топуз беше задържан от турските власти по обвинения във връзки с "Гюленистката терористична организация".