САЩ провеждат две военни учения в азиатски води тази седмица. На тях участват съюзници като Япония, Австралия и Индия, обявиха от ВМС на САЩ, цитирани от "Ройтерс".

Игрите са организирани на фона на засилващото се военно съперничество между САЩ и Китай и дни след обвиненията на Вашингтон, че териториалните претенции на Пекин в спорното Южнокитайско море са незаконни.

САЩ скръцнаха със зъби на Китай за "незаконните му претенции" в Южнокитайско море

САЩ скръцнаха със зъби на Китай за "незаконните му претенции" в Южнокитайско море

Ново изостряне на напрежението между двете световни сили

САЩ редовно изпращат бойни кораби в акваторията, за да демонстрират и защитават свободата на мореплаване.

Китай се обяви против такива учения и подчерта, че отхвърлянето на китайските претенции в Южнокитайско море повишава напрежението и подкопава стабилността в региона.

Самолетоносачите "Нимиц" и "Роналд Рейгън" бяха разположени в Южнокитайско море два пъти този месец, но тази седмица "Нимиц" е на учения с индийските ВМС в Индийския океан, поясниха американските Военноморски сили. Това е знак за засилващо се сътрудничество между двете сили.

Контрадмирал Джим Кърк, командир на "Нимиц" и група ескортни кораби, заяви, че ученията с индийските ВМС помагат за подобряване на оперативната съвместимост на техните сили.

Отделно ударна група, водена от "Роналд Рейгън", провежда учения с ВМС на Япония и Австралия във Филипинско море. Игрите ще приключат на 23 юли.

По-късно тази година САЩ ще проведат военноморски учения с Индия, Япония и евентуално Австралия в Бенгалския залив.