САЩ проявиха късогледство, когато СССР се разпадна.

Това заяви бившият съветски лидер Михаил Горбачов в интервю за Асошиейтед прес.

25 години след разпадането на съветския блок Горбачов изтъкна, че е очаквал тогава САЩ и западните им съюзници да предоставят жизненоважна помощ. Бившият съветски лидер смята, че провалът им да предложат значителна помощ е пропилян шанс за създаване на по-безопасен свят и е резултат от алчно късогледство.

В пространното интервю 85-годишният изрази надежда, че Русия и САЩ ще работят по-добре и ще спадне напрежението по време на мандата на Доналд Тръмп.

"Отношенията между нас са много важни и касаят всички други, така че ние трябва да вземем под внимание интересите и на другите", каза Горбачов.

Той добави, че е очаквал Хилари Клинтън да спечели на президентските избори и е изненадан от победата на Тръмп. Горбачов отказа да даде оценка на Тръмп, пояснявайки, че ще изчака да види какви политики ще води новата администрация.

"Той има малък политически опит, но може би това е за добро", смята Михаил Горбачов.

Бившият лидер осъди описания от него "триумфализъм" на Запада, подчертавайки че се запазва като ключов фактор за напрежението между Запада и Русия.

Руските и американски лидери, по думите му, трябва да преговарят и да "останат на масата, докато не постигнат споразумение".

"Светът се нуждае от сътрудничество между Русия и САЩ. Заедно те могат да водят света (...) по нов път", убеден е той.

Горбачов защити действията на Русия с анексирането на Крим, припомняйки, че съветският лидер Никита Хрушчов условно е предал Крим под украински административен контрол през 1954 година.

Той подчерта, че анексирането е станало след народен вот, с който повечето жители на полуострова подкрепиха присъединяване към Русия.

"Когато народът каже "да", трябва да се вземе решение", смята той.

Михаил Горбачов също похвали американския президент Барак Обама, но осъди заблудената му политика към Русия.

Те непрестанно засипват Русия с обвинения и я винят за всичко. Русия иска приятелски отношения със САЩ, но е трудно да се постигне, когато Москва вижда, че е мамена, каза той.

Запитан какво му е мнението за Путин, Горбачов отговори, че го разглежда като "достоен президент", въпреки че го критикува за някои политики.

На въпрос дали е обмислял използване на сила, за да предотврати разпадането на СССР, бившият съветски лидер изтъкна, че за него никога не е имало вариант да използва силови действия във вътрешните работи на такава ядрена суперсила.

"Държавата беше пълна с оръжия. Това веднага би я тласнало към гражданска война", добави той.