Районният съд в Ню Йорк освободи от ареста Вики Пелаез - една от единадесетте задържани по подозрение за шпионаж в полза на Русия, съобщава РИА Новости.

На Пелаез е определена парична гаранция в размер на 250 хиляди долара.

Тя ще остане под домашен арест под видео наблюдение, като трябва да осигури и поръчители.

Пелаез е добре позната на обществеността. Тя получи известност с критиките си към Белия дом по отношение на имиграционната политика и правата на затворниците, отношенията с Куба и Израел.

Преди да емигрира в САЩ Пелаез е работи като репортер в телевизия в родината си Перу. В САЩ тя работела за испаноезичния вестник El Diario La Prensa.

Прокуратурата заяви, че ще обжалва решението на съда. Според обвинителите всички задържани трябва да останат в ареста, като се основаха на случая с 55-годишният Кристофър Мецос, който избяга по-малко от 24 часа, след като беше пуснат под гаранция.

Държавният департамент на САЩ изрази разочарование от решението на Кипър да освободи заподозрения руски шпионин под гаранция.

Междувременно стана ясно, че съдия от Бостън отложи за 16 юли решението по искането за освобождаване под гаранция на съпрузите Доналд Хауард Хийтфийлд и Трейси Ли-Ан Фоли, заподозрени, че са били руски шпиони в САЩ.