САЩ ще разположат 500 военнослужещи в Литва през октомври за шест месеца. Вашингтон се връща в Прибалтика, където за първи път изпрати войници след анексирането на Крим от Русия през 2014 г., информира "Ройтерс".

Военното присъствие на САЩ, част от по-голяма стратегия на НАТО за сдържане на Русия, вероятно ще увери балтийските съюзници, че американският президент Доналд Тръмп остава ангажиран на източния фланг на НАТО, въпреки че наскоро Пентагонът оряза европейски военни проекти.

"Посланието е, че американските сили могат да пристигнат когато и където са необходими, със силата, която е нужна", коментира военният министър на Литва Раймундас Кароблис.

САЩ избраха да подобрят мобилността на войниците си, противоположно на това да имат постоянно присъствие, добави той пред осведомителната агенция.

Москва уверява, че няма намерения да нахлува в балтийските държави и Полша. Русия обвинява НАТО в дестабилизиране на Европа с разполагането на войници до границата на страната.

Войници от Великобритания, Канада, Франция и Германия са разгръщани на ротационен принцип в Полша, Литва, Латвия и Естония в отговор на анексирането на Крим.

Новият американски контингент в Литва ще е с 30 танка "Ейбрамс", 25 бронирани машини "Брадли" и други 70 машини. Военнослужещите ще се изтеглят след военни учения през пролетта на 2020 г. Игрите ще симулират отбрана на така наречената Suwalki Gap - единственият сухопътен коридор между балтийските държави и НАТО.

В търсене на повече пари за стената по американско-мексиканската граница този месец Пентагонът публикува списък с проекти в Европа, които повече няма да бъдат финансирани от Европейската инициатива за сдържане на Вашингтон. Става въпрос за 700 милиона долара.