ВВС на САЩ разположиха изтребители и военнослужещи в Румъния, съобщава stripes.com.

Американците удвоиха броя на изтребителите Ф-16 в балканската държава преди да бъдат изпълнени румънските планове за закупуване на още американски бойни самолети.

Повече от 250 военнослужещи и дузина изтребители F-16C от база в Тексас са прехвърлени в Румъния този месец с цел засилване на регионалната въздушна отбрана и възпиране на възможна руска агресия.

Имаме нашите "приятелски" съседи на източната страна, които понякога оказват голям натиск, не само върху нашата държава, но върху целия източен фланг на НАТО, обяви румънският майор Козмин Танасе, който работи с американските пилоти.

С разполагането на ВВС на САЩ в Румъния се гарантира, че на всяка възможна агресия ще бъде отговорено и ще бъдат принудени да помислят внимателно преди да дойдат тук, добави Танасе.

Разбира се, ние имаме наши собствени самолети, но имаме и дузина американски изтребители в базата, които ще ни помогнат много, поясни той.

Тримесечното дислоциране е част от операция "Атлантическа решимост" - мисията на САЩ за гарантиране безопасността на съюзниците по източната граница на НАТО с позициониране на войници и бойна техника в отговор на действия на Русия.

ВВС на Румъния са в процес на подмяна на изтребителите от съветската ера с Ф-16.

През 2013 г. Румъния закупи 12 самолета Ф-16 от Португалия. Сега планира да се сдобие с още 41 през следващите години.