Федерални прокурори на САЩ споменават в документи президента на Хондурас Хуан Орландо Ернандес в голямо разследване на "мащабен наркотрафик и пране на пари". Документите са внесени в съда в Ню Йорк, съобщават медии.

Документите с името на Ернандес са с дата юли 2015 г. и не става ясно от тях дали разследването продължава. Няма индикации да са повдигани обвинения срещу президента.

Новината за разследването съвпадна с национална стачка и големи улични протести в Хондурас с призив за оставката на президента. Въпреки политическите сътресения в страната президентът се разглежда като съюзник на САЩ и администрацията на Доналд Тръмп го подкрепи след информацията за изборна измама, предизвикала улични протести през 2017 г.

Изключително рядко се споменава името на президент на държава в документи на американските разследващи органи и обикновено трябва да бъде одобрено от правителството на най-високо ниво.

От пресцентъра на президента обявиха, че Администрацията за борба с наркотиците на САЩ е изчистила името на Ернандес през 2015 г. и сега се радва на добри отношения с агенцията.

Хондурас е голям коридор за трафик на кокаин от Южна Америка към Мексико и САЩ.

Хуан Антонио - Тони, брат на Ернандес, беше арестуван на летището в Маями през ноември. Той е обвинен от федералната прокуратура в Ню Йорк в трафик на тонове кокаин между 2004 и 2016 г.