Воден от САЩ батальон с повече от 1 100 войници ще бъде разположен в Полша от началото на април. Това заяви американски командир, цитиран от Ройтерс.

НАТО сформира нови сили в отговор на анексирания от Москва Крим през 2014 г.

Повече от 900 американски войници, около 150 британски военнослужещи и около 120 румънски войници ще сформират бойна група, която ще бъде разположена в Североизточна Полша. Батальонът е един от четири многонационални формирования в района на Балтика.

"Това е мисия, а не цикъл от тренировъчни мероприятия", каза подполковник Стивън Гвентър, който ръководи бойната група. "Целта е да се възпира агресията в Балтика и Полша", добави той.

Великобритания, Канада и Германия водят останалите три бойни групи в Естония, Латвия и Литва. Те ще започнат да оперират напълно от юни. Редица държави от НАТО ще ги подкрепят, включително и Франция.

Общо 4000 войници от НАТО, снабдени с танкове, бронирани машини и самолети, ще бъдат разположени в Източна Европа.

Междувременно "Франс прес" съобщи, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще посети Вашингтон в понеделник и вторник за среща с високопоставени представители. Той ще се срещне с военния министър Джеймс Матис във вторник, а след това с външни министри на страни от водената от САЩ коалиция срещу ДАЕШ ("Ислямска държава"), се казва в съобщение на НАТО.

Това ще е първата визита на Столтенберг във Вашингтон, откакто президентът Доналд Тръмп влезе в Белия дом.