Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви в понеделник, че Иран е предал повече от 400 въоръжени дрона на Русия от август 2022 г., съобщава АП.

Москва вече е използвала повечето от безпилотните летателни апарати, но двете страни работят върху повече военни обмени, включително фокусиране върху модерни оръжия, каза представител на Белия дом пред репортери.

Иран, описан от Кърби като основен военен поддръжник на Русия, иска да придобие произведено в Русия военно оборудване на стойност милиарди долари.

Русия иска да купи допълнителни усъвършенствани атакуващи дронове от Иран за използване във войната срещу Украйна.

Администрацията на Байдън миналата година публикува сателитни изображения и разузнавателни констатации, които според нея показват, че Иран е продал стотици атакуващи дронове на Русия. И в продължение на месеци служители твърдяха, че Съединените щати смятат, че Иран обмисля продажбата на стотици балистични ракети на Русия, но Вашингтон не разполага с доказателства, че сделката е сключена.

"Иран също продължава да предоставя на Русия БПЛА (безпилотни летателни апарати) за еднопосочна атака. От август Иран е предоставил на Русия повече от 400 БПЛА предимно от сорта Шахед", каза Кърби.

"Русия е изразходвала по-голямата част от тези БПЛА, използвайки ги за насочване към украинска критична инфраструктура в Украйна. Предоставяйки на Русия тези БПЛА, Иран пряко дава възможност за агресиата и войната на Русия в Украйна", каза Кърби пред репортери.

Кърби каза, че руснаците сега гледат да придобият още по-модерни дронове, "способни на по-голяма смъртоносност"

Последното разкритие е част от постоянен поток от разузнавателни констатации от администрацията, за да се уточнят в подробности това, което според американски служители е задълбочаващо се партньорство в отбраната между Русия и Иран. Твърденията на САЩ са част от по-мащабни усилия за разсекретяване и публикуване на констатациите на разузнаването относно наказателното преследване от страна на Москва на нейната почти 15-месечна война в Украйна с надеждата да засили глобалната изолация на Русия.

Администрацията казва, че зависимостта на Кремъл от Иран, както и от Северна Корея - страни, до голяма степен изолирани на международната сцена заради ядрените си програми и правата на човека - показва отчаяние. Това е на фона на украинската съпротива и успеха на глобалната коалиция в прекъсването на руските военни вериги за доставки и отказването на замени за оръжия, изгубени на бойното поле. Белият дом казва, че Русия се е обърнала към Северна Корея за артилерия.

Американски служители казват, че Иран също е предоставил на Русия артилерийски и танкови снаряди за нахлуването й в Украйна.

"Това е пълномащабно отбранително партньорство, което е вредно за Украйна, за региона в Близкия изток и за международната общност", каза Кърби, който добави, че Иран е "най-голямата военна подкрепа на Русия" от началото на инвазията в Украйна .

Иран каза, че е предоставил дронове на Русия преди началото на войната, но не и след това. Северна Корея отрече да е предоставила на Русия артилерия.

Белият дом заявява от месеци, че е забелязал обезпокоителни признаци, че военното сътрудничество между Москва и Техеран може да протича и в двете посоки.

Иран се стреми да закупи допълнително военно оборудване от Русия, включително щурмови хеликоптери, радари и учебно-бойни самолети ЯК-130, според Белия дом. Иран миналия месец обяви, че е финализирал сделка за закупуване на изтребители Су-35 от Русия.

Белият дом също така по-рано каза, че Русия и Иран обмислят да започнат линия за сглобяване на дронове в Русия за конфликта в Украйна. "Общо Иран търси военно оборудване на стойност милиарди долари от Русия", каза Кърби.

Новите обвинения идват, когато Байдън се отправя към Хирошима, Япония, по-късно тази седмица за срещата на върха на Групата на седемте, където се очаква президентът на САЩ да се обади на колегите си лидери на някои от най-големите икономики в света за по-нататъшно затягане на контрола върху износа и санкциите срещу Москва.

ISW: Иран с кораби въоръжава Русия

ISW: Иран с кораби въоръжава Русия

Путин е пратил в пенсия висши военни