През последното десетилетие Пентагонът е създал нелегална мрежа от около 60 000 тайни агенти. Това съобщава RT, позовавайки се на 2-годишно журналистическо разследване на американското издание "Нюзуик".

Според статията, публикувана този понеделник, става въпрос за мащабна програма, наречена "Signature Reduction". Тя включва както униформени, така и цивилни служебни лица, разпределени в САЩ и чужбина. Повече от половината от тези служители са специални сили, които работят във военни зони, както и на места с продължаващи конфликти, каквито са Северна Корея и Иран. Втората по големина група в програмата е сформирана от специалисти по разузнаване. Най-иновативната категория пък са т.нар. "кибербойци".

Нивото на смяна на самоличността на агентите варира в зависимост от поставените им задачи. То е най-високо за тези, които трябва да преминат граничен контрол под фалшиво име. Разследването сочи, че при такива задачи се използват няколко метода за прикриване на биометричните данни. Те са както физически, каквато е употребата на силиконови ръкавици и маски, прикриващи пръстовите отпечатъци, така и дигитални - твърди се, че САЩ може да "хакне" базите за биометрични данни на други държави, за да внедри в тях временно необходимите регистри.

САЩ гонят десетима шпиони на Русия, наложиха ѝ нови санкции

САЩ гонят десетима шпиони на Русия, наложиха ѝ нови санкции

Работели под дипломатическо прикритие в посолстовото на Русия в САЩ

По отношение на икономическия обем на програмата журналистите, провели разследването, твърдят, че тя включва 130 фирми, които печелят над 900 млн. долара годишно. В нея участват и няколко десетки тайни правителствени организации.

Една от целите на 'Signature Reduction' е борбата с тероризма, а друга - конкуренцията с Русия и Китай в "сивата зона мир-конфликт" в отношенията на Вашингтон с двете световни сили.

Огромната нелегална мрежа обаче нарушава няколко национални и международни правни норми.