Повече от 100 000 американци в старчески домове са починали от коронавирус от началото на пандемията, според доклад на Wall Street Journal, публикуван в сряда.

Изследването е използвало щатски и федерални данни, за да се разбере въздействието на вируса върху високорисковите групи от обществото, сред които са и възрастните хора.

Броят на регистрираните смъртни случаи от коронавирус само в домовете за възрастни се увеличава ежеседмично от октомври, а тревогите на властите са, че случаите ще се увеличат още повече, когато хората се събират за празниците.

Говорителят заяви, че инспекциите показват, че някои домове за възрастни хора не спазват насоките за обществено здраве, включително задължително тестване на персонала, а други съобщават за липса на достъп до необходимите лични предпазни средства.

САЩ надхвърлиха 2000 починали от COVID-19 за 24 часа, болниците вече са пълни

САЩ надхвърлиха 2000 починали от COVID-19 за 24 часа, болниците вече са пълни

"Американското мислене "всеки за себе си" убива стотици хиляди от нас"

Съобщава се за 261 223 смъртни случая от коронавирус в САЩ от началото на пандемията, според данните от университета "Джон Хопкинс", което означава, че тези жители ще представляват близо 40% от смъртните случаи.

С нарастването на заразените, повече от половината губернатори в страната наложиха или въведоха отново мерки този месец. Но въпреки по-строгите изисквания за носене на маски, вечерни часове и ограничения за баровете и ресторантите, заразяванията и починалите само се увеличиха.

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън обеща да превърне борбата с пандемията в свой основен приоритет при встъпването си в длъжност на 20 януари, като днес ще изнесе реч, която има за цел да насърчи американците и да се съсредоточи върху жертвите, които те правят, съобщиха от щаба му.

Отиващият си президент Доналд Тръмп запази до голяма степен мълчание по темата, като направи едноминутно появяване в Белия дом, за да говори за фондовия пазар.