Топ военният орган на Северна Корея обвини водените от САЩ „вражески сили”, че обсаждат страната като нацистите Ленинград през Втората световна война и Куба по време на ракетната криза през Студената война, съобщава „Франс прес”.

В съобщение, разпространено от държавната осведомителна агенция KCNA, говорител на Националния комитет за отбрана отбеляза, че последните санкции на ООН срещу Пхенян заради ядрената програма на страната са „анахронични и самоубийствени” и могат да предизвикат ядрен удар по територията на САЩ.

Съветът за сигурност на ООН наложи най-тежките икономически санкции срещу КНДР до момента, след като Пхенян проведе четвърти ядрен тест през януари и изстреля ракета в космоса месец по-късно. Изстреляната ракета се разглежда като скрито изпитание на балистична технология.

Севернокорейският говорител изтъкна, че санкциите са работа на „САЩ и други вражески сили”, които възнамеряват да атакуват Северна Корея, за да я погълнат.

Ленинградската блокада, която вся ужас в сърцата на хората...и Карибската криза през Студената война могат да се сравнят със ситуацията”, се отбелязва в съобщението.

Това само ще засили решимостта ни, пояснява говорителят, допълвайки, че Вашингтон създава криза, която може да подтикне КНДР да нанесе „ответен ядрен удар срещу територията на САЩ във всеки един момент”.