Американските власти са започнали съдебен процес срещу български инвеститор заради организирането на фалшиви оферти за „Ейвън" (Avon) и две други компании, като част от схема за манипулиране на борсите, съобщава "Франс прес".

37-годишният Недко Недев от София е обвинен в създаването на фалшиви оферти за „Ейвън" чрез компанията PTG Capital.

„Няма индикации, че PTG Capital е легитимна компания, създадена с друга цел освен манипулации на борсата. Данните сочат, че Недев и хората работили с него, са координирали тази борсова манипулация от България", се посочва в обвинението срещу българина.

Американската комисия за ценните книжа и търговията е обвинила Недев и няколко други лица в Манхатън, Ню Йорк, че са представили фалшиви оферти за закупуването на три компании, сред които "Ейвън".

Фалшивата оферта за закупуването "Ейвън" Недев и съучастниците му направили на 14 май, като предложили да купят акциите за 18,75 долара. В резултат цената им скочила този ден с 20 процента.

Офертата била направена чрез компания, наречена PTG Capital Partners. Недев и останалите, чиито имена не се съобщават, приложили същата схема и спрямо компанията Rocky Mountain Chocolate и Tower group international.

Целта била да манипулират цените на компаниите с надеждата после да продадат позициите си, открити преди предполагаемата измама на борсата, на изкуствено раздутите цени.

Според американския регулатор Недев спечелил по този начин десетки хиляди долари.