В САЩ повдигнаха обвинения срещу руснак и двама българи, които са изнасяли незаконно стратегически технологии от САЩ, предаде Дойче веле. Става дума за закупуване и износ в Русия без разрешение от американското правителство на интегрални схеми, чието основно приложение е в космическите апарати, военната техника и медицинската електроника.

Имената на българите са Димитър Димитров и Милан Димитров.

Обвиненията срещу тримата - за незаконен експорт и пране на пари, са внесени на 18 декември в съда в Остин, Тексас.

"Отново и отново виждаме стремежа на руснаците да получат достъп до секретни американски технологии. Подсъдимите са обвинени в незаконен износ на радиационно устойчиви чипове в Русия и в създаване на бизнес в България с цел да бъдат заобиколени правоохранителните органи на САЩ." - заяви помощник-главният прокурор по националната сигурност Джон Демърс.

По думите му, това е крещящ пример на заобикаляне на експортния контрол на САЩ.

В прессъобщение на американското правосъдно министерство се пояснява, че управлението по експортен контрол и ФБР са разкрили мрежа за нелегално закупуване на радиационно устойчиви интегрални схеми, които са изнасяни от САЩ от руски компании чрез подставена българска фирма. В обвинителния акт се казва, че 48-годишният руски гражданин Иля Сабиров, 70-годишният български гражданин Димитър Димитров и 46-годишният български гражданин Милан Димитров са използвали за незаконната си дейност българската компания Multi Technology Integration Group EEOD (MTIG).

Сабиров оглавява две руски компании - "Космос комплект" и "Совтест комп", като според обвинителния акт контролира и MTIG. Димитър Димитров и Милан Димитров работели за Сабиров в компаниите "Космос комплект" и MTIG.

По данни на следствието, през 2014 г. ответниците са се срещнали с производител на радиационно устойчиви компоненти в Остин и са били информирани, че тези схеми не могат да се изнасят за Русия поради наложените от САЩ търговски ограничения. След това Сабиров е основал MTIG в България и е придобил такива схеми. Те са изнесени в България през 2015 г., а след това пренасочени от MTIG към компаниите на Сабиров в Русия, за което ч"Совтест Комп" е превела на MTIG над 1 милион долара.

През същият период MTIG, по искане на Сабиров, е поръчала други електронни компоненти за над 1.7 милиона долара, произведени от още една американска компания. Те също са били изнесени от САЩ в България, преопаковани и реекспортирани н Русия, пояснява американското правосъдно министерство.

В края на 2018 г. представител на американския регулаторен орган е посетил MTIG, за да изясни дали в България са останали радиационно устойчиви компоненти. Милан Димитров е отрекъл че ги е изнасял за Русия.

Руснакът и двамата българи са с по две обвинения за нарушаване на законите за експортния контрол и едно за пране на пари. Освен това Милан Димитров е обвинен в даване на лъжливи показания пред американското правителство. По всяко от обвиненията те може да получат до 20 години затвор.

Наред с това министерството на търговията на САЩ е включило тримата обвиняеми, двете руски компании на Сабиров и MTIG в черния списък.

Пред журналисти от руското издание РБК Сабиров коментира, че не разбира защо той и фирмите му са включени в санкционния списък. По думите му, през 2014 г. сътрудничеството с американски компании било прекратено заради налагането на ограничения за износ на елементи, използващи се в космически апарати. Той твърди, че компаниите му са имали статут на брокери на американска стратегическа продукция и лиценз от Държавния департамент за локализиране на производство на радиационно устойчиви микросхеми за нуждите на руското Министерство на отбраната, "Росатом" и "Роскосмос". Той не обяснява защо е била необходима схемата с българска фирма, ако дейността му е била законна, както твърди.