САЩ се присмяха на решението на Сирия да се присъедини към Парижкото споразумение за климата, съобщава АФП.

Вчера Дамаск обяви, че се присъединява към сделката за климата. Арабската страна бе единствената страна членка на ООН, която не се е подписала под споразумението. Това означава, че САЩ ще бъдат единствената държава член на световната организация извън споразумението, ако американският президент Доналд Тръмп изпълни заявеното си желание да изтегли страната от световната сделка.

САЩ остават сами – Сирия се присъединява към парижкото споразумение за климата

САЩ остават сами – Сирия се присъединява към парижкото споразумение за климата

За момента президентът Доналд Тръмп не е поканен на среща в Париж

Но говорител на Държавния департамент категорично отхвърли предположенията, че това означава, че политиката на Тръмп "Америка първа" на практика се превръща в "Америка сама".

Намирам за иронично правителството на Сирия да казва, че иска да участва в споразумението и че го е грижа за климата и неща като въглеродните емисии, каза говорителят.

Ако Сирия е толкова много загрижена за състоянието на въздуха, тя нямаше да обгазява народа си, поясни представителят, имайки предвид информацията, че Дамаск използва химически оръжия.

Говорителят каза, че ще имат представител на световните преговори за климата в Бон през следващата седмица, но решението на Тръмп за напускане на Парижкото споразумение се запазва.