Американските власти обмислят възможността да поддържат в североизточната част на Сирия военен контингент от 500 души, както и да изпратят там няколко десетки танкове и друго оборудване за защита на военните. Това съобщи в четвъртък в. "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източник в администрацията на САЩ.

Тръмп отново обясни, че САЩ ще защитят петрола в североизточна Сирия от ДАЕШ

Тръмп отново обясни, че САЩ ще защитят петрола в североизточна Сирия от ДАЕШ

"Може би е време кюрдите да започнат да се насочват към петролния регион"

Този сценарий според изданието е промяна в плановете на президента на САЩ Доналд Тръмп по отношение изтеглянето на американските войски от Сирия. Според изданието по този начин САЩ леко ще променят целта на намирането на войски в Сирия. Сега, освен за борба с бойците на терористичната група "Ислямска държава", САЩ разчитат на "защита на нефтените находища в източната част на страната".

По-рано в четвъртък пресслужбата на Пентагона заяви, че САЩ изпращат допълнителни сили и активи в североизточна Сирия за защита на нефтените находища от изтребители на ИС. "Съединените щати укрепват позициите си - в координация с партньори в СДС [коалицията на" Силите на демократичната Сирия "] - с допълнителни военни сили и средства за предотвратяване на връщането на тези петролни находища в ръцете на Ислямска държава или други дестабилизиращи сили", се казва в документа.

Русия настоя всички войници на САЩ да се махат от Сирия, хока окупационните сили на Тръмп

Русия настоя всички войници на САЩ да се махат от Сирия, хока окупационните сили на Тръмп

"Само руските части присъстват в Сирия законно"

По-рано американският лидер Доналд Тръмп заяви, че американските власти няма да позволят на бойците да си върнат контрола над нефтените находища в североизточна Сирия и възнамеряват да ги оставят под свой контрол и след това да решат какво да правят с тях.