Държавният департамент на САЩ призова Турция да се откаже от решението си за сондажно проучване в изключителната икономическа зона на Кипър, съобщават "Ройтерс" и други медии.

В съобщение говорителят на департамента Морган Ортагус определи решението като "изключително провокативно", което води до "риск от покачване на напрежението в региона".

САЩ подкрепиха газопровода на Израел-Кипър-Гърция

САЩ подкрепиха газопровода на Израел-Кипър-Гърция

Имах продуктивна среща с лидерите на Израел, Гърция и Кипър

"САЩ са дълбоко разтревожени от обявените от Турция намерения да започнат крайбрежни сондажни операции в район, към който претендира Република Кипър, тъй като е в изключителната икономическа зона", отбеляза говорителят.

"Тази стъпка е изключително провокативна и носи риск от увеличаване на напрежението в региона. Призоваваме турските власти да прекратят тези операции и насърчаваме всички страни да се въздържат", поясни представителят.

В събота турска медия цитира външния министър Мевлют Чавушоглу да съобщава, че турски кораб е започнал да сондира в райони след разрешение на властите на Северен Кипър.

ExxonMobil откри третото най-голямо находище на газ в света до Кипър

ExxonMobil откри третото най-голямо находище на газ в света до Кипър

От ExxonMobil са открили 5-8 трилиона кубически фута газ

Турция и международно признатото правителство на кипърските гърци имат претенции към богати на петрол и газ райони в Източно Средиземно море.

Всяко допълнително напрежение между Турция и САЩ може да увеличи натиска върху вече обтегнатите им отношения на няколко фронта, включително за военните операции в Сирия и закупуването на С-400 от Русия.

През февруари Чавушоглу заяви, че Турция скоро ще започне да сондира за петрол и газ до Кипър. Анадолската агенция цитира министъра да разкрива по време на посещение в Северен Кипър, че са започнали да сондират.

Турция започва да сондира за петрол и газ до Кипър

Турция започва да сондира за петрол и газ до Кипър

Нищо не може да се прави в Средиземно море без Турция

Турция пусна първия си кораб за сондиране "Fatih" през октомври. Той започна да сондира на крайбрежието на вилаета Анталия. Анкара съобщи, че е закупила втори кораб, който ще действа в Черно море, но впоследствие беше прехвърлен край Кипър.

Остров Кипър е разделен от 1974 г.

Гърция, Израел и Кипър постигнаха споразумение за газопровод

Гърция, Израел и Кипър постигнаха споразумение за газопровод

Предвижда се тръбата да доставя по 10 милиарда кубични метра природен газ на година