Държавният секретар на САЩ Майк Помпео използва "Туитър", за да приветства "продуктивната среща" с лидерите на Гърция, Кипър и Израел в Йерусалим, пише "Катимерини".

"Имах продуктивна среща с лидерите на Израел, Гърция и Кипър по ключови въпроси в Източното Средиземноморие", написа топ дипломатът на САЩ.

Гърция, Израел и Кипър постигнаха споразумение за газопровод

Гърция, Израел и Кипър постигнаха споразумение за газопровод

Предвижда се тръбата да доставя по 10 милиарда кубични метра природен газ на година

"САЩ твърдо подкрепят нашите демократични съюзници в начинанието им да разширят сътрудничеството и инвестициите на бъдещите им енергийни пазари", добави той.

В съобщение Алексис Ципрас, Никос Анастасиадис, Бенямин Нетаняху и Помпео потвърдиха ангажимента за сътрудничество в областта на сигурността и енергетиката. Те обещават да се "защитават срещу външно вредно влияние" в Източното Средиземноморие и в Близкия изток.

Допълва се, че Помпео подчертава подкрепата на САЩ за създадения от Гърция, Израел и Кипър тристранен механизъм.

"Те приветстват наскоро откритите находища на природен газ в Източното Средиземноморие и потенциалния им принос за енергийната сигурност и диверсификация", се заключава в декларацията.

В кратък коментар Ципрас заяви преди срещата, че "основната ни идея е много важна - да се създаде сигурна мрежа за пренос на енергийни ресурси от Източното Средиземноморие, от Израел, Кипър и Гърция, до Европа". Той има предвид планираното строителство на газопровод от Израел и Кипър до Гърция и Италия.

Предвижда се тръбата да доставя по 10 милиарда кубични метра природен газ на година от източната част на Средиземно море до Гърция. Тръбата ще е с дължина от 1 900 километра. Тя ще бъде свързана с тръба "Посейдон" от Гърция до Италия, която ще е с дължина около 300 километра.