Американски спецчасти заловиха високопоставен член на ДАЕШ („Ислямска държава”) в Ирак, пише „Ню Йорк таймс”, цитиран от Ройтерс.

Това е първата операция по залавянето на лидер на групировката от новите американски сили, изпратени през последните седмици в страната.

Вестникът отбелязва, че задържаният е бил разпитан от американски официални лица във временно съоръжение в кюрдския град Арбил, но цитираните военни представители не разкриват подробности.

Говорител на Пентагона отказа да разкрие подробности за операцията, но подчерта, че всяко задържане ще бъде „в кратък срок и в координация с иракските власти”.

Междувременно Йордания обяви, че е предотвратила терористични атаки на територията си, подготвяни от „Ислямска държава”, съобщава „Франс прес”.

При операция до границата си със Сирия са убити седем заподозрени джихадисти, които са подготвяли нападения в монархията.

ДАЕШ планираше „атаки срещу цивилни и военни обекти с цел дестабилизиране на националната сигурност”, се казва в съобщение на йорданските разузнавателни служби.

Служител на силите за сигурност е загинал при оперативните действия до сграда в Ирбид, 80 километра северно от Аман. Сблъсъците са продължили няколко часа рано тази сутрин, обявиха официални представители.

Терористите отказаха да се предадат и оказаха голяма съпротива, използвайки автоматични оръжия, подчертава се още в съобщението, като се пояснява, че джихадистите са носили жилетки с експлозиви.

13 души, свързани с клетката, са арестувани, иззети са автоматични оръжия и експлозиви.

Ирбид се намира на няколко километра от сирийската граница, където йорданските служби редовно залавят наркотрафиканти и джихадисти, които се опитват да се присъединят към терористични групировки в Сирия.