Въоръжените сили на САЩ преустановиха военните учения с партньори от Персийския залив заради продължаващата дипломатическа криза около Катар, опитвайки се да окажат влияние за прекратяване на спора, съобщава АП.

Централното командване на САЩ изрази безпокойството си заради кризата в Персийския залив, тъй като там се намират Пети флот на САЩ и важни бази, използвани във войната срещу ДАЕШ и във войната в Афганистан.

Катарската криза започна на 5 юни, когато Бахрейн, Египет, Саудитска Арабия и ОАЕ наложиха икономически бойкот на Доха. Тези държави обвиняват емирството, че подкрепя екстремисти и терористи, което се отрича от Катар.

Първоначално американските военни обявиха, че бойкотът и спорът не влияят на операциите им. В Катар има голяма американска база на Централното командване, от която се контролират операциите на водената от САЩ коалиция в Сирия.

Военният министър Джим Матис пътува до Доха, за да предложи помощта си. Администрацията на Тръмп също се съгласи да продаде на Катар изтребители Ф-15 за 12 милиарда долара.

Полковник Джон Томас, говорител на Централното командване, потвърди пред АП, че ще намалят военните учения. Той поясни в съобщение, че САЩ ще продължат да насърчават всички техни партньори да работят съвместно за осигуряване на безопасен и стабилен регион.

Катар не е коментирал информацията за намалените военни учения.

Сред игрите вероятно ще бъдат засегнати Eagle Resolve - ежегодни учения, които се провеждат от 1999 година в Персийския залив. Тази година се проведоха в Кувейт през март и в тях участваха 1000 американски войници.