Пентагонът е съобщил пред Конгреса на САЩ, че според изчисленията му близо 500 цивилни са убити в резултат на действията на американските въоръжени сили през първата година от мандата на президента Доналд Тръмп, съобщава СиЕнЕн.

"Министерството на обраната е направило оценка, че има надеждна информация за приблизително 499 цивилни жертви и приблизително 169 цивилни, които са пострадали през 2017 г." в резултат на военните операции в Ирак и Сирия, насочени към ДАЕШ ("Ислямска държава"), на военните операции в Афганистан срещу талибаните и ДАЕШ и на операциите в Йемен срещу "Ал Кайда" и ДАЕШ, се казва в доклада.

Военното министерство "няма надеждна информация" за цивилни жертви в резултат на военните операции на САЩ в Сомалия и Либия през изминалата година. В доклада се допълва, че повече от 450 случая на цивилни жертви през 2017 г. все още се проверяват, което означава, че общият брой на убитите от САЩ може да нарасне.

Оценката покрива бомбардировките и сухопътните операции.

По време на първата година от мандата на Тръмп е отчетено увеличение на американските бомбардировки в Афганистан, Ирак, Сирия, Йемен, а в Либия е регистриран спад.

В Афганистан през изминалата година са извършени 4 361 въздушни удара в сравнение с 1 337 през 2016 г.; в Ирак и Сирия - 39 577 срещу 30 743, според Централното командване на Военновъздушните сили.

"Въпреки максималните усилия на американските въоръжени сили, цивилните жертви са трагедия, но понякога са неизбежна последица от бойните операции. Това е особено вярно, когато боевете са в градски райони и срещу противници като ДАЕШ и "Ал Кайда", които използват цивилни като щитове и чиито тактики включват целенасочена заплаха живота на невинни хора", подчертава се в доклада на Пентагона.

Публикуването на ежегодния доклад е в съответствие с указ на бившия президент Барак Обама от 2016 г. Докладът трябва да се публикува всяка година на 1 май. Но правозащитни организации разкритикуваха администрацията на Тръмп през миналата седмица, тъй като е пропуснала срока.

Водената от САЩ коалиция срещу ДАЕШ в Ирак и Сирия излезе със свой доклад в четвъртък, в който се съобщава, че най-малко 892 цивилни са убити в резултат на 29 358 бомбардировки на коалицията от август 2014 г. до края на април 2018 г.