САЩ ще удвоят контингента си от пехотинци в Норвегия в съответствие с план, който е обявен още през юни, съобщи норвежкото военно министерство, цитирано от "Ройтерс".

Планът за увеличаване на броя на пехотинците в Норвегия от 330 на 700 и придвижването им в близост до границата с Русия предизвика остра реакция от Москва, която нарече действията "недружелюбни".

Правителството в Осло, което е обезпокоено след руското анексиране на Крим през 2014 г., уверява, че увеличеното американско присъствие е само с тренировъчна цел и не трябва да бъде тълкувано като военна ескалация.

Пехотинците по план трябваше да напуснат Норвегия до края на тази година, след като първият контингент пристигна през 2017 г. за военно обучение в зимни условия. Това са и първите чуждестранни войски в Норвегия от Втората световна война.

Външният министър на скандинавската страна Ине Ериксен Сорейде успокои, че решението не представлява установяване на постоянна военна база на САЩ в държавата и не е насочено към Русия.

Ротацията на сили ще продължи до пет години в сравнение с първоначалната информация, че ще бъде за шест месеца от началото на 2017 г. През юни беше взето решение за удължаването й.