Съединените щати се надяват Катар да им бъде основен съюзник извън НАТО, статут, който предоставя на чуждите държави предимства в отбранителната индустрия и сътрудничеството в областта на сигурността, заяви високопоставен американски служител, цитиран от "Ройтерс".

"Надяваме се да продължим напред, като определим Катар за главен съюзник извън НАТО", каза Тимъти Лендеркинг, заместник-държавен секретар на САЩ по въпросите на Арабския залив, пред репортери в конферентен разговор.

Служители на САЩ и Катар, включително държавният секретар на САЩ Майк Помпео и министърът на външните работи на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман ал-Тани, се срещнаха във Вашингтон по-рано тази седмица.

Заради Иран Тръмп убеждава Рияд да отвори въздушното си пространство за Катар

Заради Иран Тръмп убеждава Рияд да отвори въздушното си пространство за Катар

Тръмп се обяви за посредник и лично обсъжда въпроса с краля на Саудитска Арабия

Правителствената служба за комуникация на Катар не е коментирала.

Понастоящем 17 държави имат такъв статут, включително арабските държави от Персийския залив Кувейт и Бахрейн, който е домакин на Петия флот на американския флот.

Катар е в спор със Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет от 2017 г. насам.

Вашингтон има силни връзки с всички участващи държави и вижда разрива като заплаха за усилията за ограничаване на Иран. Той настоя за обединен фронт на Персийския залив.