Въоръжените сили на САЩ планират да върнат на японското правителство част от използваната от тях територия в Окинава до края на 2016 година.

Това съобщи военният министър на САЩ Аштън Картър, цитиран от Ройтерс.

Това ще е най-голямото предаване на територия от 1972 година.

Местни японски жители протестират срещу американското военно присъствие, след като американски работник - Кенет Франклин, в база на САЩ беше арестуван за убийството на 20-годишна японка.

Картър обяви новината по време на среща с японския премиер Шиндзо Абе в Токио.

Високопоставен американски военен представител поясни, че САЩ планират да върнат над 4 хиляди хектара земя в северната част на Окинава. Официалната церемония по връщането ще се проведе на 21 и 22 декември.

"Ще бъде позитивно развитие за алианса, демонстриране на ангажиментите на двете правителства за прегрупиране на американските сили", поясни представителят.

За първи път се съобщава конкретна дата за предаването на територията, след като армията на САЩ обяви през юли, че се подготвят за това.

Окинава е под американска окупация от 1972 година. На острова има около 50 хиляди войници.

Въпреки че беше постигнато споразумение през 1996 година, връщането на територията беше отложено от протестиращи, които блокираха изграждането на летище за хеликоптери. Японското правителство наскоро възобнови работата по летището.