Има вероятност САЩ да отложат разполагането на системата за противоракетна отбрана на територията на източна Европа, докато няма ясно доказателство за заплаха от страна на Иран.

Това заяви американският министър на отбраната Робърт Гейт по време на посещението си в Прага на срещата си с чешкия премиер Мирек Тополанек, съобщава АП.

Вашингтон е отправил предложение към Москва за забавяне на разполагането на ПРО в Полша и Чехия, ако Русия е съгласна за оказване на сътрудничество на САЩ, е заявил още Гейт.

Американската страна е отправила предложение за руско присъствие в US-базите в Чехия и Полша.
С това евентуално руско участие искаме да внесем максимална прозрачност в начина, по който ще работи системата, каза още Гейт.

Запитан дали как ще реагира от своя страна Чехия на руско присъствие в ПРО на своя територия, Тополанек отказа да коментира.
Същевременно Гейт добави, че ако се стигне до участие на Русия в противоракетната система на територията на Чехия, САЩ ще  започнат преговори с Москва, само при пълното одобрение от чешка страна.

Все още не сме разработили докрай плана за забавянето на разполагането на ПРО на територията на Чехия и Полша, наясно сме, че можем да работим  по разполагането и построяването на системата, но бихме могли да забавим активирането й, до отправянето на конкретна заплаха от страна на Иран, каза още Гейт.

Според американски дипломати подобни предложения са били отправяни от страна на САЩ към Москва още преди месеци, но днешното изказване на Робърт Гейт е първата ясна позиция на Вашингтон към евентуалното забавяне в разполагането на ПРО.