САЩ се стремят към задълбочаване на стратегическото партньорство с Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. Това се казва в поздравителната телеграма на американския президент Джо Байдън до казахстанския президент Касим-Жомарт Токаев по повод предстоящия празник Науриз, съобщава ТАСС.

"Моята администрация е фокусирана върху задълбочаване на стратегическото ни партньорство и продължаване на процеса на диалог С5+1, започнал с участието на държавния секретар Джон Кери преди пет години", се казва в телеграмата, цитирана от пресслужбата на казахстанския президент в петък.

Байдън коментира, че тази година Казахстан празнува 30-годишнината от независимостта.

За Байдън Русия е само регионална сила

За Байдън Русия е само регионална сила

Това е най-голямата опасност за ЕС

"Поздравявайки ви за това събитие, уверявам, че моята администрация отдава голямо значение на работата с вас и хората в Казахстан. В продължение на много години поддържаме тясно партньорство в областта на неразпространението на ядреното оръжие, укрепването на мира и сигурността", допълва американският президент в обръщението си към президента на Казахстан.

Съединените щати и пет централноазиатски държави - Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан - създадоха нов формат за взаимодействие C5+1 през 2015 г., за да обсъдят регионалните проблеми в сферите на икономиката, екологията и сигурността.

Последната среща лице в лице на външните министри във формат С5+1 е в началото на февруари миналата година по време на евразийското турне на бившия държавен секретар на САЩ Майкъл Помпео. По време на срещата страните обсъдиха перспективите за регионално сътрудничество и сигурност в Централна Азия, както и ситуацията в Афганистан.

Излъчиха коментар на Путин за възраждането на СССР

Излъчиха коментар на Путин за възраждането на СССР

В Евразийския икономически съюз са Русия, Армения, Беларус, Казахстан и Киргизия