"Тази година, за първи път от встъпването в длъжност на Бил Клинтън през януари 1993 г., правителството на САЩ започва своята работа без оптимистичното намерение за цялостно прекрояване на отношенията с Русия. В същото време интересите на безразсъдния и лишен от стратегия ЕС почти не играят никаква роля роля за САЩ. "- пише на страниците на германското списание "Фокус" Томас Егер, ръководител на катедра "Международна и външна политика " в университета в Кьолн.

"През десетилетията в Сената и осемте години като вицепрезидент Джо Байдън успя да разбере, че максималистичните очаквания за подобряване на отношенията между Съединените щати и Русия са последвани от всеки път депресиращо отрезвяване. Затова новият американски президент, който се опитва да избегне грешките на своите предшественици, започва своя мандат без илюзии.

Байдън убеден: Борбата между демокрацията и автокрацията е в повратна точка

Байдън убеден: Борбата между демокрацията и автокрацията е в повратна точка

Байдън изложи визията си за връщане на САЩ към традиционната им роля на водещ защитник на демократичните ценности

Последицата от това е намаляване на значението на политиката спрямо Русия, защото сега става въпрос преди всичко за поддържане под контрол на режим на сигурност това засяга и двете страни. Това беше документирано от разширяването на договора за контрол на оръжията СТАРТ III, който беше едно от първите действия на Байдън в президентството и все още е най-важното споразумение с руското правителство ", отбелязва политологът.

"Европейският съюз приветства удължаването на договора, но това беше потвърждение на политика, която се задоволява с постижимото и не преследва по-високи цели. Американската политика спрямо Русия вече няма особено значение, което има през последните десетилетия. Провокативна забележка на президента Барак Обама, че Русия е "регионална сила", ще се превърне в лайтмотив за администрацията на Байдън без никаква провокация ", смята авторът на статията.

Джо Байдън: Демокрацията е крехка, да бъдем бдителни

Джо Байдън: Демокрацията е крехка, да бъдем бдителни

Първи коментар на президент след гласуването на импийчмънта на Тръмп

Подкрепата на европейските съюзници, увеличаването на значението на Украйна и преразглеждането на политиките спрямо Иран и Турция са по-напред в списъка с приоритети. И като цяло, за правителството на Байдън, критерият за всички външнополитически мерки ще бъде постигането на вътрешнополитическите цели.

Това поставя страните в ЕС в затруднено положение. Всъщност само по няколко външнополитически въпроса той е разделен толкова, колкото и по въпроса как да се оценят руските интереси и развитие и каква позиция да заемат по отношение на източната си съседка.

Полша и балтийските държави виждат Русия като заплаха. Германия избягва такава категорична политическа позиция по отношение на Русия и се въздържа от активна стратегия за сътрудничество на фона на руските нарушения, прикривайки тази позиция с въображаеми икономически интереси. В същото време изразеното наскоро от президента на Германия мнение, че "Северен поток 2" е "последният мост" към Русия, открито компрометира преценката на канцлера Меркел, че "Северен поток 2" е изключително икономически проект.

Държавният департамент коригира думите на Обама, че Русия е регионална сила

Държавният департамент коригира думите на Обама, че Русия е регионална сила

Тя допуска, че Обама е имал предвид, че Русия „не води блок от държави"

Франция от времената на Дьо Гол вижда в лицето на Русия стратегически партньор - обаче "някога", "някак", "някак си" и "като цяло". Президентът Макрон не може да бъде по-конкретен, тъй като в момента той няма реалистична основа, посочва Томас Егер.

"В същото време ЕС е в сериозни конфликти с Русия в областта на политиката за сигурност", пише политологът, припомняйки руската дестабилизация на съседните на ЕС страни на изток, военната подкрепа на Русия за президента Асад в Сирия, военните намеса в Либия и целенасоченото елиминиране на хора в Обединеното кралство и Германия, кибер атаки и пропаганда. - (...) Всички тези действия на Русия открито противоречат на интересите на Европа и имат потенциал за ескалация на конфликти. "

"Вярно е, че пълната сигурност на Европейския съюз предполага предсказуеми, в най-добрия случай отношения на сътрудничество с Русия. Тези отношения обаче не могат да се формират двустранно, защото от една страна е експанзията на Кремъл, а от друга страна е слабият ЕС.

Дори страните от ЕС да знаят - те не знаят! - каква политика да водят по отношение на Русия, те не биха имали инструментите за нейното прилагане. Страните от ЕС не могат да предложат нищо освен своя пазар и капацитета на потребление от 448 милиона жителите, както и инвестиционния потенциал на техните компании. Това не създава потенциал за заплаха и дори ЕС няма способността да оказва политически натиск.

Обама обяви Русия за "регионална сила", плашеща само съседите си

Обама обяви Русия за "регионална сила", плашеща само съседите си

Президентът на САЩ изтъкна, че е по-притеснен да избухне атомнa бомба

САЩ могат да сдържат Русия. (...) Но американската политика спрямо Русия е вероятно да бъде много по-малко енергична, отколкото биха искали държавите от ЕС.

Без американска подкрепа страните от ЕС ще се окажат на ръба на неспособността в своята политика спрямо Русия.

А Кремъл вече е забелязал тази тенденция.