Оправдаването на бившия президент Доналд Тръмп по обвинението в подстрекателство към бунт е напомняне, че демокрацията е крехка и че всеки американец има дълг да брани истината. Това е първият коментар на президентът Джо Байдън по повод решението и гласуването от тази нощ на втория имийчмънт срещу Тръмп, предаде Ройтерс.

Тръмп бе обвинен, че със своя реч, изнесена на 6 януари, за подстрекателство към свои привърженици да извършат нападение срещу сградата на Конгреса във Вашингтон.

"Тази тъжна глава от нашата история ни напомня, че демокрацията е крехка и че тя трябва винаги да бъде защитавана. Че трябва винаги да бъдем бдителни", казва Байдън в комюнике часове след като Сенатът не успя да събере необходимото мнозинство да осъди Тръмп.

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Продължава работата на двете камари за избор на президент

Байдън посочва, че въпреки че при финалното гласуване не се стига до осъждане, обвинението в своята основа не се оспорва. "За" обвинението гласуваха 57 сенатори, като не достигнаха 10 гласа за решение.

Дори и такива, които бяха против осъждането, като например лидера на малцинството в Сената Макконъл, считат, че Доналд Тръмп е виновен и заслужава порицание за неизпълнението на своя дълг и практически, и морално е отговорен за провокация за насилието в Капитолия, посочва още Байдън.

На 9 февруари започва импийчмънтът на Тръмп

На 9 февруари започва импийчмънтът на Тръмп

Процесът ще започне в Сената